Η σοδειά του Ψαράκη

Ελιά και Λάδι

Πριν σας αναφέρουμε αναλυτικά την διαδικασία παραγωγής ενός εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου υψηλής θρεπτικής αξίας, θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε την διαφορά του σε σχέση με την παραγωγή ενός “κοινού” έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Έχοντας βιωματική επαφή με το ελαιόλαδο, και τη γη, φυσικά, μια σχέση που ανάγεται σε πάρα πολλές γενιές, έχουμε διδαχθεί από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας πρωτίστως τον σεβασμό προς την ελιά.

Αυτό σημαίνει μια προσπάθεια από εμάς για να κατανοήσουμε τις ανάγκες αυτού του ιερού δέντρου που χρόνια τώρα με τον καρπό του, τον χυμό του, (και με την ξυλεία του ακόμα), προσφέρει φροντίδα σε αρκετές γενιές ανθρώπων. Αυτό και μόνο απαιτεί μια -τουλάχιστον- ανάλογη συμπεριφορά απέναντί του. Μας υποχρεώνει να μην πιέζουμε τα δέντρα για μεγάλη παραγωγή (εδώ στην Κρήτη λόγω κλίματος επιτυγχάνεται εύκολα) αλλά να το αφήσουμε να κρατήσει επάνω του όσο καρπό αυτό νομίζει ότι μπορεί να διαχειριστεί εύκολα, όπως η φύση το ορίζει. Εμείς, απλά, δρούμε προστατευτικά ώστε το δέντρο να τα καταφέρει και να μάς δώσει, παράλληλα, την καλύτερη δυνατή ποιότητα καρπού. Έτσι, παράγεται ένα πολύ διαφορετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και ελαιοκανθάλη, συστατικά διαπιστευμένα πλέον για το ότι επιδρούν θετικά στον οργανισμό μας και ειδικότερα στο καρδιοαγγειακό μας σύστημα.

Έτσι, λοιπόν, συνεχίζει αυτό το ευλογημένο δέντρο να μας δίνει προστασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας. Και μόνο με την συμμετοχή μας σε αυτήν την διαδικασία παραγωγής ενός τέτοιου, αξιόλογου, προϊόντος -πριν από τα επαγγελματικά οφέλη- νιώθουμε κι εμείς ότι παίρνουμε ευλογία από το δέντρο αυτό, απλά και μόνο γιατί εργαζόμαστε πλάι του.

Έχοντας κατανοήσει την αξία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ξεκινάμε την διαδικασία συλλογής του ελαιόκαρπου. Με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, ώστε ο ελαιόκαρπος να μην πληγώνεται, αποφεύγοντας έτσι το φαινόμενο της οξείδωσης και υδρόλυσης. Μεταφέρεται με ειδικές πλαστικές κλούβες στο ελαιοτριβείο, ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η έκθλιψη του καρπού για την παραγωγή του ελαιόλαδου. Συνήθως αυτό διαρκεί 6 με 10 ώρες. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του ελαιόλαδου η οποία περιλαμβάνει πλύση, άλεση, μάλαξη και έκθλιψη, είμαστε πάντα παρόντες, ώστε να ελέγχουμε όλες τις παραμέτρους (μηδενική χρήση νερού, ψυχρή έκθλιψη) για το μέγιστο αποτέλεσμα.

Έπειτα, ακολουθεί η μεταφορά του ελαιόλαδου στον χώρο μας και η αποθήκευσή του σε ειδικές αεροστεγείς και ανοξείδωτες δεξαμενές, ώστε να αρχίσει ο φυσικός καθαρισμός του, που συνήθως ολοκληρώνεται με το πέρασμα δύο μηνών.
Τέλος, το στάδιο της τυποποίησης, στο οποίο τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ώστε το ελαιόλαδο μας να διατηρείται αναλλοίωτο.

 

Σχολιάστε